Snus – Det svenska guldet

Sverige är kanske världens främsta land när det kommer till snus och användningen av det. I väldigt många länder så är snus till och med olagligt, men här i Sverige går det att köpa i varenda butik och det går till och med att beställa snus online, snabbt och smidigt direkt hem till dörren. Endast USA och Ryssland kan jämföra sig med svenskarnas snuskonsumtion och man behöver inte ta sig längre än till grannlandet Finland för att det ska vara helt olagligt att bruka, sälja eller inneha snus.

Snusets historia
Snus består av finmalen tobak som behandlas och sedan pastöriseras eller fermenteras genom värmeprocesser. Den våta massa som sedan återstår är det som idag kallas för snus. Från början var det istället ett torrt pulver som sniffades upp, den varianten kallas idag för snuff och är betydligt mindre vanlig.

Dagens snus kommer antingen löst eller i små portionsförpackningar, och stoppas in under läppen. Nikotinet i snuset går in i kroppen genom tandköttet och det är nikotinet som framkallar beroendet. På senare år har det kommit en mängd olika varianter av snus, bland annat smaksatta sorter med till exempel menthol eller smak av bär och frukter.

Ett hälsosammare alternativ till rökning
Trots att snus innehåller både tobak och nikotin så är det mycket hälsosammare än att röka. Cigaretter innehåller tjära och annat gift som går direkt ner i lungorna, medan snuset endast består av tobak och nikotin som kanske inte är direkt nyttigt, men framkallar heller inte cancer eller andra dödliga sjukdomar.

Många rökare övergår till snus när de slutar röka. Detta för att kunna stilla sitt nikotinbehov utan att riskera alla de krämpor och sjukdomar som cigaretterna kan föra med sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *